Právě teď je čas švestek, proto je ideální zavařit je a udělat z nich přesnídávku.
Jak na to?
Švestky pečlivě omyjte a vypeckujte. Pokrájejte je na menší kousky, nezbavujte je slupky. Vařte v kojenecké vodě do změknutí, vodu poté slijte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Směs poté zavařte.
Švestky sežeňte nejlépe domácí, nebo kupte. Kilo teď vyjde asi na třicet korun, takže sklenička parádní přesnídávky bude stát do pětikoruny.
Švestku můžete vyzkoušet hned, jak se dítě začne seznamovat s ovocem. Chutnat bude samotná, nebo umixujte s banánem či jablíčkem.
Švestky obsahují vitamíny skupiny B, draslík, železo a zinek. Dále je obsažen sorbitol (cukerný alkohol), rozpustná vláknina pektin, která má příznivé účinky na trávení, a také ovocné kyseliny, které mohou mít lehce projímavé účinky.