Potraviny patří v kojeneckém věku mezi nejčastější průvodce alergií. Proto se maminky často ptají, kdy je vhodné lepek do stravy miminka zavést. V minulosti, za dob našeho dětství, se to doporučovalo udělat co nejpozději. Nyní se ale odborníci přiklánějí spíše k názoru, že by měl být lepek podáván stejně jako další alergeny ještě v době kojení. Dobré je, že mateřské mléko je takovým ochranitelem, který může riziko vzniku celiakie snižovat.
Kde lepek najdeme? Obsažený je v pšenici, žitu i ječmenu, ovsi a tím pádem i ve všech potravinách, které jsou z těchto obilovin vyrobené. Takže nejenom rohlíky, chleba a další pečivo, jako jsou buchty. Vezměte si i jakékoli sušenky, nebo třeba omáčky, které se zahušťují moukou. Knedlíky, nebo třeba těstoviny. Na první pohled se zdá, že lepek na nás číhá na každém kroku a mnohdy tam, kde bychom ho ani nečekali, třeba ve zmrzlině. Pokud se podíváte na složení výrobků, nezřídka kdy se setkáte s nápisem, že výrobek může obsahovat stopy lepku.
S čím tedy začít u dítěte? Zkuste kaši na noc, tak jsme začali u nás. Příprava je jednoduchá a kaše jsou třeba mléčné krupicové. Krupice se dá přidat postupně i do prvních příkrmů. A jak dostat lepek do svačiny? Vyzkoušejte obyčejný piškot nastrouhat do jablečného pyré. Piškot navíc přesnídávku osladí. Ale piškot zkuste až v pozdější době, a ne při prvních příkrmech. Přeci jenom namísto piškotu, který je sladký, je lepší, když vezme dítě do ruky kukuřičnou křupku. Ta ale lepek neobsahuje.
Ve kterém měsíci dítěte zavádět lepek? Podle odborníků je na to čas kolem šestého měsíce věku dítěte, kdy se seznamuje s prvním jídlem. Po dvou až třech měsících po seznámení se s lepkem by se obiloviny měly stát součástí stravy dítěte. Pokud bude dítě jíst potraviny s lepkem pravidelně, máte vysokou šanci vypozorovat, jestli mu lepek nedělá dobře.